استان: خوزستان
حوزه انتخابیه: اهواز، باوی، حمیدیه و کارون
شعار انتخاباتی: خدمت ادامه دارد
پویش بزرگ انتخاباتی خبرگزاری مهر با عنوان «با مهر انتخاب کنیم؛ کارآمدی و شایسته گزینی» تلاش دارد با آماده کردن بستری مناسب برای معرفی داوطلبان نمایندگی دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی، گامی در جهت کمک به مردم برای انتخاب اصلح و برگزاری پرشور انتخابات بردارد.
«سید محسن موسوی زاده» یکی از داوطلبان نمایندگی دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی است که در زیر رزومه کوتاهی از ایشان و پاسخهایشان به سوالات مهر در دو بخش کشوری و استانی را میخوانید:
روزمه: عضو دورههای پنجم و ششم شورای اسلامی شهر اهواز، نماینده استان خوزستان در شورای عالی استانها، رئیس آموزش و پرورش شهرستان باوی و ناحیه ۴ اهواز و دارای مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد جغرافیا گرایش برنامه ریزی محیطی
سوالات کشوری:
مهمترین آسیب کارکردی مجلس شورای اسلامی از نگاه شما چیست؟
بی شک مجلس شورای اسلامی به عنوان قوه در رأس امور خالی از ایراد و نقد نیست لیکن آسیب کارکردی آن چند وجهی است. یعنی باید از زوایای مختلفی مورد تحلیل و تفسیر قرار گیرد. منظور بنده این هست که استدلالهای منطقی و علمی در رفع آسیب پذیری و عملکردی بسیار مؤثر و راهگشا خواهد بود. با این توضیحات به نظرم اصلاح آئین نامههای داخلی مجلس به صورت بنیادی خود مقدمه تصویب خیلی از قوانین کارآمد خواهد بود. در حقیقت اصلاح آئین نامه داخلی مجلس امری اولویت دار میباشد که حتی بر اصل انجام امور نمایندگی هم اثر مثبت میگذارد.
یکی دیگر از اقداماتی که کارکرد مجلس را آسیب پذیر کرده، تصویب قوانین متعدد و در تناقض یکدیگر است در واقع این چنین قوانینی به جای اینکه گرهی از مشکلات را باز کند خود مشکل زا میباشد که این موضوع به دلیل عدم استفاده از نظرات کارشناسان و ظرفیت نخبگانی است. عدم شفافیت و عدم پاسخگویی منتخب مردم پس از حضور در مجلس یکی از آسیبهای کارکردی مجالس گذشته تاکنون بوده که همیشه از گلههای جدی شهروندان بوده است.
مجلس برای تقویت نقش نظارتی و تقنینی خود باید دست به چه اقداماتی بزند؟
به نظرم باید نمایندگان پس از حضور در مجلس بر اساس تخصص، تجربه و تحصیلات عضو کمیسیونهای خاص و تخصصی شوند. در حال حاضر کمیسیونهای مجلس شورای اسلامی در دو دسته خاص و تخصصی تقسیم میشوند که متأسفانه در دورههای گذشته شاهد بودیم که منتخبان مردم برخلاف آئین نامه داخلی و تخصص خود عضو کمیسیونی میشوند که با کارکرد و تجربه نماینده مجلس همخوانی ندارد. به طور مثال یک پزشک که با رأی مردم راهی مجلس شده به جای اینکه راهی کمیسیون بهداشت و درمان شود سر از یک کمیسیون غیر مرتبط در میآورد که این قدم نقش مخربی در تقویت نظارت و تصویب قوانین مفید خواهد داشت. نظارت بی قید و شرط بر قوانین و عملکرد دولت یکی دیگر از اقدامات مجلس خواهد بود که فرآیند تحقق یک مجلس مطالبه گر را تقویت و تحکم می بخشد.
نمایندگان چرا نباید اسیر تجملگرایی شوند و برای پرهیز از این آسیب، چه اقداماتی ضرورت دارد؟
تجمل گرایی سم مهلکی است که اگر نماینده مجلس مبتلا به آن شود از رسالت خود که همان دفاع از حقوق مردم است فاصله خواهد گرفت و وظیفه ملی و استانی خود را ادا نخواهد کرد. مجلس شورای اسلامی به عنوان شالوده و عصاره ملت باید فساد ستیزی، تعهد به آرمانهای انقلاب اسلامی، امام و رهبری، ساده زیستی و دوری از اشرافی گری را سرلوحه کار خود قرار دهد و در حفظ و صیانت از بیت المال و اصل امانت که همان رأی مردم میباشد از هیچ تلاش و کوششی دریغ نکند. تجملگرایی فاصله طبقاتی را زیاد خواهد کرد و اعتماد عمومی را از بین خواهد برد. شفاف بودن با مردم و پیگیری تحقق مطالبات عمومی در چهارچوب قانون از جمله دیگر اقداماتی است که توجه به آنها لازم و ضروری است.
همکاری و همراهی میان مجلس و سایر قوا و دستگاهها چه تأثیری میتواند بر پیشرفت کشور داشته باشد؟ به نظر شما مهمترین تجلیگاه این همراهی و همکاری چیست؟
مهمترین تأثیر ملموس همکاری و همراهی میان مجلس و سایر قوا تقویت اتحاد و انسجام ملی و همچنین شناسایی و حل مشکلات و رسیدن به راهکارهای مطلوب در عرصههای داخلی و بین المللی خواهد بود. نظارت قوی با رعایت اصل تفکیک قوا، همدلی و پیشگیری از ارائه نظرات غیر متقن و غیرکارشناسی مهمترین تجلی گاه بین قوا خواهد بود.
مسؤولیت پذیری در قبال مردم موضوعی است که نمایندگان باید همواره به آن توجه داشته باشند. اگر نمایندگان از این مهم غافل شوند، چه پیامدهای منفی ایجاد خواهد شد؟
بی شک رأی مردم یک امانت انکار ناپذیر است. در حقیقت مشروعیت نماینده منتخب مردم در طول مدت مجلس شورای اسلامی بر گرفته از این اعتماد و رأی میباشد. وقتی امین مردم در مجلس نسبت به مسؤولیت خود سهواً یا عمداً غفلت کند اعتبار و اعتماد خود نزد مردم را از دست خواهد داد. همچنین اگر نمایندگان مجلس اصل مسؤولیت پذیری خود را به نحو احسن انجام ندهند، بعد نظارتی و تقنینی که از ارکان مهم فلسفه وجودی مجلس است بی اثر خواهد شد و مشکلات متعدد نه تنها در حوزه انتخابیه بلکه در کل کشور بر زندگی و مطالبات مردمی اثرات منفی خواهد داشت.
مردمی بودن یکی از خصیصههای مهم هر نماینده باید باشد. یک نماینده چگونه میتواند این خصیصه را تحقق بخشد بدون آنکه در ورطه عوامزدگی و طرح شعارهای غیر واقعبینانه اسیر شود؟
تکریم و پاسخگویی و صادق بودن با مردم، پیگیری مطالبات به خصوص وعدههای دوران انتخابات مهمترین خصیصه یک نماینده مجلس خواهد بود. همچنین حضور در بین مردم و همراهی با مسؤولان کشوری، استانی و شهرستانی در حل مشکلات مردم نیز ضروری است و نباید از آن غافل شد.
طبق قانون اساسی یک نماینده در قبال همه مردم ایران مسؤولیت دارد. برای تحقق این اصل مهم و جلوگیری از بخشی زدگی، باید چه مواردی مد نظر قرار گیرد؟
نماینده مجلس در بدو ورود به مجلس شورای اسلامی سوگند یاد میکند. باید به سوگند خود وفادار بماند و قانون اساسی و وفاداری به ملت را سرلوحه خود قرار دهد. یک نماینده مجلس باید بخشی نگری را کنار بگذارد و از جوانان، نخبگان، دانشگاهیان، کارشناسان خبره و همچنین ظرفیت بانوان که بخش زیادی از جامعه امروز ما را تشکیل میدهند در راستای شناخت بهتر مشکلات و ارائه مشورتهای کارساز در راستای آبادانی کشور بهره ببرد.
سوالات استانی:
مسئله بیکاری یکی از مهمترین چالشهای استان خوزستان است. شما برای رفع این مشکل در حوزه انتخابیه خود چه برنامهای دارید؟
خوزستان یکی از استانهای مهم و استراتژیک کشور هست. به نظرم در کنار معضل بیکاری نباید از شرایط حاد زیست محیطی غافل شویم. در طول سال جاری و به اذعان مسئولان استانی، اهواز و خیلی از شهرهای خوزستان حتی یک روز هوای پاک را تجربه نکرده است. لذا در کنار اقداماتی که میتواند بخشی از مشکلات بیکاری را حل کند باید کارهایی در راستای مقابله با شرایط آلودگی جوی اندیشیده شود.
خوزستان در بخش کشاورزی، صنعت و خدمات ظرفیت بالقوه و بالفعلی دارد. در حقیقت این استان در ۶۰ درصد مساحت خود از شرایط توپوگرافی مناسب فعالیتهای اقتصادی و تولیدی برخوردار است که با بهره مندی از این ظرفیت فرصت اشتغالزایی با اولویت جذب افراد بومی مهیا میشود. همچنین در راستای ایجاد اشتغال پایدار باید بخش خصوص و سرمایه گذاری را بیشتر تقویت کنیم تا ضمن رونق اقتصادی برای جوانان شغل ایجاد گردد.
یکی از مشکلات اغلب شهرهای استان خوزستان، فرسوده بودن و ناکارآمد بود شبکه فاضلاب است، برای رفع این مشکل در حوزه انتخابیه خود چه برنامهای دارید؟
مشکلات مربوط به شبکه فاضلات استان و به خصوص اهواز در اکثر مناطق وجود دارد. دردناکتر از فرسوده بودن شبکه فاضلات، سقوط و غرق شدن تعدادی از کودکان در فاضلاب در سنوات گذشته میباشد که متأسفانه باعث فوت آنان شده است. بیش از ۵۰ درصد شبکه فاضلاب اهواز به عنوان مرکز استان قدیمی و دچار فرسودگی است که اصلاح این شبکه و دفع فاضلاب یک چالش انکار ناپذیر است.
اهواز چندین و چند نقطه کم برخوردار دارد که تأمین آب شرب و حل مشکلات شبکه فاضلاب مطالبه عمومی است. در سنوات قبل تاکنون طرح جامع فاضلاب اجرایی شده و تا رسیدن به نقطه مطلوب و رضایت بخش فاصله وجود دارد. تأمین و تزریق اعتبارات ملی و استانی علی الخصوص در بودجه سنواتی دولت و نظارت مستمر یکی از برنامههای جدی بنده در این خصوص خواهد بود.
همچنین پیگیری تأمین اعتبارات از محل عنایت خاص مقام معظم رهبری از طریق صندوق توسعه ملی از دیگر برنامهها خواهد بود.
آیا شما برنامهای برای رفع مشکلات آب آشامیدنی و کشاورزی حوزه انتخابیه خود دارید؟
بی شک وقتی نامی از خوزستان برده میشود در کنار نفت و گاز، اراضی حاصلخیز و تعدد رودخانه بیشتر به ذهن خطور میکند. ولی متأسفانه سیاستهای انتقال آب در سالیان گذشته مشکلات متعددی را در امر تأمین آب شرب و کشاورزی پیش آورده است.
به رغم اینکه خوزستان حدود ۳۰ درصد آبهای جاری کشور را دارد ولی از ابتدای دهه ۸۰ تاکنون با وقوع پدیده خشکسالی دچار این بحران شده است. به نظرم مجلس شورای اسلامی باوجود کمیسیون کشاورزی میتواند در حل این مشکلات نقش اساسی ایفا کند.
پیگیری تخصیص اعتبارات ویژه و همچنین نظارت بر مدیریت صحیح منابع آبی در بخش آب شرب و لزوم ارائه برنامههای کوتاه مدت و بلند مدت توسط دولت با اولویت حمایت از کشاورزان از جمله برنامهها خواهد بود.
مشکل اصلی استان خوزستان را چه میدانید و راهکار حل آن چیست؟
بیکاری و مسائل آبی و زیست محیطی در زمره مشکلات اصلی خوزستان هستند. جذب سرمایه گذار، توسعه کشاورزی، تخصیص حق آبه سالیانه به خصوص حق آبه تالابها، نظارت بر صنایع استان و اولویت جذب افراد بومی از جمله راهکارهای قابل ارائه خواهد بود.
نظر شما